Punkkikausi lähestyy
Punkkikausi voidaan katsoa alkaneeksi, kun keskilämpötila ylittää 5 astetta. Lämmin talvi voi aikaistaa punkkikautta huomattavasti. Jos samanlaiset kelit siis jatkuvat useamman viikon niin punkkikauden voi hyvinkin sanoa jo alkaneen tänä vuonna. Punkeista ja niiden levittämistä taudeista puhuttaessa termit menevät helposti sekaisin. Puhummekin siis tässä tekstissä lähinnä siitä, mitä tauteja punkit levittävät ja miten ne eroavat toisistaan. Oman blogi-kirjoituksensa sitten ansaitsee tarkemmat oireet, punkin oikeaoppinen poistaminen ja hoito.
Punkkilajeja on useita tuhansia, mutta Suomessa kahdesta punkkilajin puremassa on terveydellinen riski. Nämä ovat taigapunkki ja puutiainen, ja ne molemmat lajit levittävät Borrelia-bakteeria sekä puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa virusta.
Borrelioosi on näistä kahdesta huomattavasti yleisempi mutta valitettavasti myös puutiaisaivotulehdus-tapaukset ovat yleistyneet viime vuosina mm. ympäristön- ja ilmastonmuutoksen seurauksena. Myös tietoisuus taudista on lisääntynyt. Pelkkä punkin purema ei vielä tarvitse muuta hoitoa kuin poistaa punkki huolellisesti pois ihosta, mutta puremakohtaa ja yleistä oloa on hyvä seurata noin kuukauden ajan puremasta.
Borrelioosin ja TBE-viruksen erot:
Borrelia (borrelioosi tai Lymen tauti)
-Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi on yleisempi Suomessa (Borrelian esiintyvyys punkeissa on noin 20‒25% välillä).
-Voidaan hoitaa antibiooteilla.
-Ei ole rokotetta.
-Yleisin oire: punainen ja laajeneva ihottuma.
-Vaatii yleensä tarttuakseen, että punkki on ehtinyt olla kiinnittyneenä ihoon vähintään yön yli. Borrelia-bakteeri on yleensä tautia kantavalla punkilla suolistossa.
TBE eli puutiaisaivotulehdus (Kumlingen tauti tai puutiaisaivokuume)
-On vielä harvinaisempi Suomessa (suomessa riskialueilla keskimäärin 1–2 % punkeista kantaa puutiaisaivotulehdusta).
-TBE-virusta vastaan on olemassa rokote.
-Hoito on oireenmukaista.
-Ihottuma ei ole yleisin oire, vaan kuume ja epämääräinen oireilu, sekä sairaudentunne.
-Sairastuneista suurelle osalle jää pitkäkestoisia oireita.
-Tartuntaan riittää, että tautia kantava punkki pääsee puremaan ihoon. Tauti leviää punkin syljen välityksellä.
Tulemme siis myöhemmin vielä kertomaan lisää punkkitautien ennaltaehkäisystä ja hoidosta, mutta jos olet viime kesänä aloittanut TBE-rokotesarjan niin nyt olisi hyvä aika ottaa kolmas rokoteannos. Tai jos olet harkinnut rokotesarjan aloittamista niin erinomainen ajankohta olisi aloittaa se aikaisin keväällä niin loppukesästä on jo kahden rokotteen suoja, kun punkkikausi on kiivaimmillaan.
Lue lisää rokotteesta ja rokoteohjelmasta täältä: www.vitaalit.fi/punkkirokote
Klinikoiden punkkirokote on kampanjassa elokuun loppuun asti!
Aikuiset 55 € ja lapset 50 €. (Hinnat kokonaishintoja, ei muita kustannuksia).