Kolesterolit – Mitä ne ovat ja miksi niistä aina puhutaan? 

Kohonnut kolesteroli on merkittävä riskitekijä valtimoiden kovettumiselle, mikä puolestaan lisää sydäninfarktin tai aivohalvauksen riskiä. Kyse ei siis ole mistään vähäisistä riskeistä. Itse asiassa ensimmäinen oire voi joskus olla se sydäninfarkti – ja tämän voi saada myös nuoremmalla iällä. Siksi jokaiselle olisi tärkeätä seurata omia kolesteroliarvojaan viimeistään 40 vuoden iästä lähtien, mielellään kuitenkin jo aikaisemmin, jos tiedossa on jo muitakin riskitekijöitä, kuten verenpainetauti tai diabetes. Toisilla on jo syntymästä lähtien korkeat kolesteroliarvot. Silloin ihmisellä on familiaalinen hyperkolesterolemia, joka on voimakkaasti periytyvä, eikä ruokavaliolla ole tähän vaikutusta.

Mitä kolesterolit ovat? 

Kolesterolit ovat rasvan kaltaisia aineita, jotka

eivät liukene veteen. Siksi tarvitaan

lipoproteiineja eli

kuljetusproteiineja,

joiden sisällä kolesterolit liikkuvat verenkierrossa. 

Näitä ovat LDL- ja HDL-kolesterolit. 

LDL-kolesteroli (Low Density Lipoprotein) tunnetaan niin sanottuna huonona kolesterolina, sillä se kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja valtimosuonien sisään. LDL-kolesterolia on verenkierrossa noin 70 % kaikista kolesterolista.  

HDL-kolesteroli (High Density Lipoprotein) pidetään taas niin sanottuna hyvänä kolesterolina, sillä se kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja valtimoiden seinämistä. Verenkierrossa HDL-kolesterolia on noin 20–25 % kaikesta kolesterolista. 

Kolesteroliarvojen mittaaminen 

Kolesteroleja on onneksi helppo tutkia verikokeilla. Nykyään seurataan enemmän pelkästään kokonaiskolesterolia, mikä pitää sisällään kaikki veressä kiertävät kolesterolit ja LDL-kolesterolia erikseen. Näiden perusteella voidaan jo melko luotettavasti arvioida eri riskitekijöitä, erilaisten mittareiden avulla. Kuitenkin myös HDL arvoa voidaan mitata, sekä triglyseridejä. Triglyseridit kertovat veressä kiertävien rasvojen määrästä. Nämä eivät ole kolesteroleja, mutta kuuluvat lipideihin. Koholla olevat arvot suurentavat samalla lailla valtimosairauksien riskiä ja tekevät LDL-kolesterolista vieläkin haitallisemman. Siksi se usein mitataan kolesterolien yhteydessä. 

Nykyisin on myös tarkempia apolipoproteiini tutkimuksia, joilla voidaan mitata lipoproteiinien laatua ja määrää. Nämä antavat usein vielä luotettavampaa tietoa vakavien sairauksien riskin arvioimiseen tai hyödyttävät kolesterolia alentavan lääkityksen seurannassa.  

Kolesteroliarvojen hallinta 

Ensimmäinen hoitokeino kohonneisiin kolesteroleihin on aina elintapamuutokset. Parhaimmat vaikutukset saa painonpudottamisella ja ruokavaliomuutoksilla. Tärkeää on seurata rasvojen laatua, vaihtaa kovia rasvoja pehmeisiin rasvoihin, vähentää alkoholin tai tupakan käyttöä, lisätä kenties ruokavalioon kuitua ja kalaa ja jättää ainakin suurin osa sokerista syömättä. Hyvä keino aloittaa ruokavaliomuutokset, on lisätä sydänmerkittyjä tuotteita ostoskoriin. Liikunta auttaa panonhallintaan, sekä vaikuttaa myös jollain asteella kaikkiin veren kolesteroliarvoihin hyödyllisesti. 

Pääosin kolesteroli syntyy elimistössä ja vain osa kolesterolista saadaan ravinnon mukana. Tästä syystä omiin kolesteroliarvoihin ei voi aina pelkästään elintapamuutoksilla vaikuttaa riittävästi. Veren kolesterolien määrään voi vaikuttaa myös jotkin sairaudet, lääkkeet tai perintötekijät. Nämä kaikki on siis syytä huomioida omia kolesteroliarvoja tutkiessa. Myös ikä vaikuttaa siihen kuinka suuri riski vakaville sairauksille on, jos kolesterolitulokset ylittävät tavoitearvot. 

Entä jos elintapamuutokset eivät riitä? 

Jos kolesteroliarvot pysyvät koholla elintapamuutoksista huolimatta, on hyvä harkita muita keinoja. Esim. kasvistanolia/-sterolia voi kokeilla ensin, mutta jos ne eivät auta tarpeeksi niin suositellaan aloittamaan tehokkaampi varsinainen kolesterolilääke kuten statiini. Nykyään kolesterolilääkkeissä on useita eri vaihtoehtoja ja jokaiselle löytyy hyvin todennäköisesti jokin lääke, jolla hoitoa voidaan toteuttaa ilman haittavaikutuksia. 

Usein ihmisten kanssa keskustellessa pettymys on suuri, jos joutuukin kolesteroli lääkityksen aloittamaan. Tästä ei kenenkään kannata itseään kuitenkaan soimata, sillä vain hyvin harva saa elintapamuutoksilla kolesteroliarvonsa pysymään koko elämänsä ajan tarvittavan alhaalla. Riski olla ilman lääkkeitä on yleensä huomattavasti suurempi, eikä ketään kaduta, jos lääkityksellä saa estettyä aivoinfarktin saamisen. 

Vitaalit klinikan tarjous:

Kolesterolikokeet ja lääkärin arvio yhteensä 30€ 

Vitaalit klinikalla on helmikuun loppuun asti kaikki kolesterolikokeet (Kol,HDL,LDL,Trigly) yhteistarjouksessa vain 30 €, ja lisäksi teemme FINNRISKI-arvion. Lääkärimme Vesa Pulkkinen ottaa myös kantaa tuloksesi.  

 

Nähdään klinikalla! 

-Jenni- 

Previous
Previous

Punkkikausi lähestyy

Next
Next

Uuden vuoden lupaukset ja kolesteroliarvot