Uuden vuoden lupaukset ja kolesteroliarvot
Ihanaa alkanutta vuotta!
Monella uusi vuosi alkaa erilaisilla uuden vuoden lupauksilla, jotka liittyvät usein terveyteen ja parempiin elintapoihin. Ehkä luvataan liikkua enemmän tai syödä paremmin. Tai ehkä uusi vuosi tai viimeistään loppiaisen jälkeinen arki on normaaliin ruoka- ja liikuntarytmien palauttamista pitkien pyhien jälkeen.
Jokainen pienikin teko terveyden eteen on todella kannatettavaa. Usein uuden vuoden lupaukset tuppaavat kuitenkin jäämään puolitiehen tai jossain vaiheessa unohtuvat kokonaan. Mitä sitten kannattaisi tehdä, että uuden vuoden lupaus jäisi pysyväksi muutokseksi.
1.) Pohdi arkeasi viime vuonna. Mitkä asiat arjessasi ovat jo nyt terveyttä tukeavia? Koko arkea kun ei ole järkevää laittaa uusiksi. Voisiko näitä tapoja vielä vahvistaa? Käytkö kävelyllä, hyvä, voisiko lenkkiä vielä pidentää? Syötkö päivittäin kasviksia, mahtavaa, voisiko niitä lisätä? Nämä kaksi tekoa esimerkiksi vahvistavat terveyttäsi jo merkittävästi. Muista, että muutosten muuttuminen pysyviksi tavoiksi ei tapahdu hetkessä vaan vaatii aikaa.
2.) Sopiiko lupauksesi arkeesi? Koetko, että aika on kortilla? Tai jaksaminen on muuten kovilla? Silloin lupauksesi kannattaa sovittaa siihen tai pilkkoa isompi lupaus palasiin ja otat palaisia mukaan arkeesi asteittain pitkin vuotta.
3.) Usein lupauksen pitämistä myös auttaa tavoitteiden toteutumisen seuranta, mutta liian ryppyotsaista seurantaa ei kannata alkaa suorittamaan. Jos koet, ettet pysty pitämään lupaustasi, mieti voitko pitää jonkun osan siitä.
Miten seurata onko elintavoilla merkitystä terveyteesi?
Usein kohentuneet elintavat huomaa kehossa jo nopeasti, olo tuntuu ehkä pirteämmältä, nukut paremmin ja jos pyhinä on syönyt tuhdimmin niin jo normaaliin ruokavalioon palaaminen saa usein turvotuksen lähtemään ja olo tuntuu kevyemmältä. Joskus muutokset tuntuvat tulevan hitaammin. Muutosten huomaamiseen voi käyttää apuna, vaikka liikuntapäiväkirjaa (älylaitteet ovat hyvä keino siihen), ja verrata parin kuukauden päästä onko kehitystä tapahtunut. Motivaatio pysyy paremmin, kun huomaa, että kehitystä on tapahtunut.
Jos elintapasi kaipaavat kohentamista, kannattaa tarkastuttaa myös veriarvoja. Veriarvoilla voi olla myös suuri merkitys, miten elimistö pystyy ottamaan uusia elintapoja vastaan. Esimerkiksi matalat rauta-arvot voivat väsyttää ja tehdä olon nuutuneeksi, eikä liikuntaa jaksa suorittaa ja ruokavalio muutokset voivat näkyä veriarvoissa monellakin tapaa. Vaikka arvot olisivat hyvällä tasolla, iän karttuessa on hyvä, että muutosten tullessa on vertailuarvoja, joista pystyy näkemään millä aikavälillä nämä ovat tulleet.
Kolesterolin merkitys terveyteen
Yksi tärkeä veriarvokokonaisuus on kolesterolit, jotka vaikuttavat useimmilla merkittävästi sydämen- ja verisuonten terveyteen. Kolesteroliarvot muuttuvat paljon elämämme aikana. Usein arvot muuttuvat elintapojemme mukaan, mutta osalla elintavat eivät vaikuta mitenkään. Joillakin arvot voivat olla koholla jo syntymästä asti. Elintapojen muutos, suuntaan tai toiseen, voi näkyä kuitenkin kolesteroliarvoissa jo muutamassa viikossa. Aikuisiällä ihan jokaisen olisi siis järkevää aina silloin tällöin tarkistaa, että arvot ovat pysyneet hyvällä tasolla, koska kohonneita kolesteroleja ei pysty millään tavalla itse tuntemaan.
Vitaalit Klinikoiden alkuvuoden tarjouksessa kolesterolimittaus
Vitaalit Klinikoilla on alkuvuoden tarjouksessa kolesterolimittaus 30€. Se sisältää kokonaiskolesterolin, HDL:n, LDL:n ja triglyseridin. Lisäksi haluamme tarjota myös hieman kättä pidempää tulosten tulkintaan ja siihen minkälaiset asiat vaikuttavat kolesteroliarvoihisi. Tulosten tullessa teemme sinulle FINRISKI-arvion, mikä kertoo riskistäsi sairastaa sydäninfarkti tai aivohalvaus seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tulokset käymme kanssasi haluamallasi tavalla läpi ja lääkäri Vesa Pulkkinen tarkistaa myös arvosi ja antaa tarvittaessa hoitosuosituksen.
Seuraavassa blogikirjoituksessamme kerromme tarkemmin mitä kolesterolit tarkoittavat ja miten voit itse kolesteroliarvoihisi vaikuttaa.